Haber

Sedat Yalçın: “Bursa’yı şehir vizyonuyla yöneteceğiz”

BURSA (İGFA) –Bursa Basın camiasının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Sedat Yalçın, Bursa’nın hedef ve projelerini anlattı.

Sedat Yalçın, 5 farklı medeniyete ev sahipliği yapan Bursa’nın sosyal kalkınma açısından ileri bir şehir olması gerektiğini vurguladı; Bursa’nın çevre ve doğal kaynaklar açısından gelişmiş bir şehir olduğunu belirten; “Kenti genişletirken, yenilerken, dönüştürürken çevreye ve doğal kaynaklara çok önem vermemiz gerekiyor. “Şehri hangi vizyonla yöneteceğinizi belirlemeniz gerekiyor” dedi.

“KENTSEL GELİŞİM KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATACAĞIZ”

Sedat Yalçın, Bursa’yı yönetenlerin güçlü ve gelişime açık bir Kent Vizyonuna sahip olması gerektiğine dikkat çekerek; Bursa’nın teknoloji ve nitelikli iş gücü açısından gelişmiş bir şehir olmasını istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Kent ekonomisi açısından katma değeri yüksek, nitelikli istihdamı olan bir şehir hedefliyoruz. Bursa’nın akıllı bir şehir olmasını ve şehrin yönetim kalitesinin artmasını istiyoruz. Daha kaliteli, daha nitelikli bir kent yönetimi istiyoruz. Kentsel gelişme ve kentsel dönüşüm ile kent planlamasına ilişkin birçok faaliyetin gerçekleştirilmesi için önemli adımlara ihtiyaç vardır. Bu bağlamda kent ekonomisini çok boyutlu olarak değerlendireceğiz. “Kent ekonomisini her düzeyde insanın pay sahibi olduğu bir sisteme dönüştürmeyi hedefliyoruz.”

“YEŞİL BİNA KONSEPTİNE UYGUN YAPILAR İNŞA EDECEĞİZ”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın, Bursa’yı yaşanabilirlik odaklı bir şehir olarak tasarlayacaklarını belirterek; Kentin sürdürülebilirlik kültürüne sahip olması gerektiğine dikkat çeken; “Bu şehri çocuklarımıza, torunlarımıza bırakacaksak belli özellikleriyle bırakmalıyız. Bir şehri yok ederek, yanlış yatırımlar yaparak, havasını ve çevresini kirleterek o nesillere bırakmak büyük bir günah olur. Sürdürülebilir bir kent kültürü için toplu ulaşımın uluslararası standartlarda sağlanması için çalışacağız. Sürdürülebilir enerji kullanımını teşvik edeceğiz. Yeşil bina konsepti var. Artık binalarımızı yeşil bina özelliklerine uygun hale getirmeliyiz. Yani elektrik verimliliği yüksek, kendi elektriğini üreten, sıfır atıkla çalışan, suyunu arıtan, kentsel tarıma olanak sağlayan konutlara yeşil bina deniyor. “Yeşil binalar akıllı şebekelerle de destekleniyor.” dedi.

Konuşmasına; “Sanata ve toplumsal gelişime önemli destek vereceğiz. “Yerel yönetimin bilime ve eğitime ne kadar katkı sağlayacağını göstereceğiz.” Yalçın sözlerine şöyle devam ediyor; Bursa’yı akıllı şehir teknolojileriyle yöneteceklerini açıklayarak şunları söyledi:

“BURSA’NIN MASTER PLANLARA İHTİYACI VAR”

“Hukuki altyapı olarak her kurumun bir stratejik plan kültürü vardır. Bu yasal bir zorunluluktur. Ekonomik planlama, sosyal planlama ve fiziki planlamadan oluşan şemsiye stratejik planlar yapmak istiyoruz. Bursa’nın bilime dayalı bir yol haritasına ihtiyacı var. Bursa’da turizmle ilgili hazırlanmış birçok rapor var. Bu raporların tümü güncellenecektir. Bu şehrin kültür ve sanat yaşamına dair bir master plana ihtiyacı var. Çok renkli bir şehirde yaşıyoruz. Bu alanda da ilerlemek istiyoruz. Bursa bir tarım şehridir. Tarımdan da ciddi bir katma değer bekliyoruz. Çevreyi sanayiyle birlikte yöneteceğiz. Sanayicilerimizin de çevre sorunlarından rahatsız olduklarını biliyoruz. “Saf teknolojilere geçişte tüm sanayicilerimizi destekliyoruz.”

‘DOSTLUK BÜROKRASİ’ DEVREYE GİRECEK

Yönetim yaklaşımı olarak ‘Dost Bürokrasi’ anlayışını benimseyeceklerini kaydeden Sedat Yalçın, yatırımcılar, işletmeciler, kentliler ve kentteki sosyal dezavantajlı gruplarla ilişkilerini dost bürokrasi anlayışına dayandıracaklarını söyledi. “Yüzde yüz kaliteli, tertemiz, uzman ve çözüm odaklı yapıyla Bursa’ya hizmet edeceğiz. Belediye hizmetlerini en ileri teknolojiyle gerçekleştireceğiz. Kentsel gelişimi gerçekleştirirken bu özelliği farklı bir şekilde ele alacağız. Kentte çok merkezlilik konusunu önemsiyoruz. Şehri belli bir yere hapsettiğinizde şehrin sorunlarını çözemezsiniz. “Hava kirliliği ve başta ulaşım olmak üzere diğer sorunlar şehrin güvenliği açısından sorun haline geliyor.” söz konusu.

“AFET YÖNETİM PLANI HAZIRLAYACAĞIZ”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yalçın, konuşmasında 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı dileklerini ileterek; Afet yönetim planını basın mensuplarıyla paylaştı:

“Bursa olarak birinci sınıf deprem bölgesinde bulunuyorsak fay sınırlarını mutlaka haritalarımızda göstermemiz gerekiyor. Maalesef toplumumuzda yaşamadan önce önlem alma alışkanlığı yok. Deprem sırasında ve sonrasında bağlantı ve deprem yönetimi konusunda ciddi eksikliklerimiz var. Özellikle Osmangazi ve Yıldırım’da çok büyük bir deprem riskiyle karşı karşıyayız. Belediyenin asli görevi sosyal konut yükümlülüğünü yerine getirmektir. Finansal modellerimizi yeterli düzeyde oluşturacağız ve sosyal konut projesine destek unsuru sağlayacağız.

“GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI (GYO) OLUŞTURACAĞIZ”

Hızlı dönüşüm için modüler konut fabrikası kurulacağını belirten Yalçın, “Bursa’da gayrimenkul yatırımına katılım sistemi oluşturacağız. Tüm gayrimenkul sözleşmeleri burada şeffaf bir şekilde yürütülecek. Tüm binalarda sismik izolatörlere ihtiyacımız olacak. Kırsal mahallelere beton binalar yapmak istemiyoruz. Tarihimize, kültürümüze uygun evler yapacağız. Vatandaşlarımıza kiralık sosyal konutlar üreteceğiz ve bu evlerin mülkiyeti belediyeye ait olacak. Fakir vatandaşlarımıza çok uygun fiyatlarla kiralayacağız. Bursa’nın merkezindeki korkunç görüntüyü ortadan kaldıracağız. “Merkezde tarihi yer altı çarşıları inşa edeceğiz ve buradan elde edeceğimiz gelirle şehrin dönüşüm projelerini finanse edeceğiz” dedi.

BURSA’YA İKİ YENİ UYDU ŞEHİR GELİYOR

Kent silueti projesi kapsamında özellikle tarihi merkezde kendi kendini finanse eden bir kent kurmak istediklerinin altını çizen Sedat Yalçın; Bursa’da KUZEYVe Güney İki uydu şehir kurmak istediklerini belirten; Kuzeyde turizm odaklı bir şehrimiz olacak. Gemlik-Mudanya arası tamamen yeniden planlanacak.

Güneydeki dört dağ ilçesini kapsayan, hayvancılık ve organik tarıma ağırlık veren, ihracata yönelik bir yapı oluşturulacak. Vatandaşlara kent merkezindeki konutları, bu bölgedeki yerel mimariye uygun konutlarla değiştirme olanağı sağlanacak.

“BURSAPOR ADASINI İNŞA EDECEĞİZ”

Bursaspor Adası oluşturma projemiz var ve bu adanın geliri Bursaspor’a verilecek. Beton kullanılmadan çelik tabanlı yüzen ada olarak planlanan projede kıyı dolgusu bulunmayacak. Belediye bütçesi kullanılmadan finansman modeliyle inşa edilecek BURSASPOR ADASI, Bursaspor’a kalıcı gelir getirecek.

Kentsel altyapı projemiz kapsamında yağmur ve sel sularını tutacak su yolları ve kent göletleri oluşturacağız. Yeşil binalarda yağmur suyunun toplanmasını destekleyeceğiz. “Elektrik, su, doğalgaz, internet gibi şebekelerin ortak kanalda toplanmasını sağlayacağız.” söz konusu.

OSMANGAZİ’DE İPEK YOLU AÇIK HAVA MÜZESİ PROJESİ

Yalçın, Osmangazi’nin hem nüfus hem de tarihi ve kültürel değer açısından Bursa’nın merkezi olduğunu belirterek, ilçenin turizm potansiyelini ortaya çıkaracak projeler geliştireceklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Osmangazi tarihi ‘İpek Yolu Açık Hava Müzesi’ projesini hayata geçireceğiz. 15 başlıktan oluşan proje Tophane, Kapalıçarşı, Hanlar Mahallesi ve Buyruk Sultan’a kadar olan bölgeyi kapsıyor. Proje kapsamında Heykel Yolu’nun yer altına alınmasını, Hanlar bölgesinde kapsamlı bir çevre düzenlemesi yapılmasını, Yeşil ve Emirsultan bölgelerinde kentsel dönüşüm yapılmasını planlıyoruz. Bu çalışmadaki amacımız doğa ve insan odaklı kent planlamasına örnek olacak bir bölge oluşturmaktır.

Doğanbey’in şehrin dokusuna uyumlu dönüşümünü sağlayacağız. ”

“Uludağ eteklerinde tarihi dokuya yakışan konutlar yaratacağız. Bursa’nın tarihi siluetini ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Sanayi bölgelerimiz uzak batıda yer alırken, yerleşim alanlarımız ise uzak doğuda yer alıyor. Halkımız bu bağlamda ciddi mağduriyetler yaşıyor.

“İZNİK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ PROJELERİMİZ VAR”

Yalçın, İznik’in Bursa turizmi adına hiç kullanılmadığına dikkat çekerek; İznik adına çok büyük plan ve projeler hazırladıklarını vurgulayan;

“İznik’te daha çok butik oteller olacak. Meydan yeniden değerlendirilecek ve İznik Surları’na yalnızca elektrikli araçlar girebilecek. İznik aynı zamanda bir tarım şehridir. Surların dışında tarımsal ihtiyaçların tamamını karşılayabilecek bir tarımsal alışveriş merkezi yapacağız. Tarım işletmelerinin oraya taşınmasını ve tüm ihtiyaçlarının orada karşılanmasını istiyoruz. İznik’te tüm medeniyetleri temsil eden dünya bahçeleri kurmak istiyoruz. İznik’te hayalimiz çok büyük. İznik dünyanın takip ettiği bir yer. Bu değerle buraya olağanüstü bir gelir getirebiliriz” dedi.

KONGRE TURİZMİ VE TERMAL TURİZMİ

Kongre turizmi ve termal turizm alanlarında projeler geliştireceklerini anlatan YRP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yalçın, şunları söyledi; “Kongre turizmi diyorsak MERİNOS AKKM ile Merinos stadını entegre etmek istiyoruz. Aynı zamanda yeşil bina konseptine de dönüştürmek istiyoruz. Orada da su hasadı yapmayı öngörüyoruz.

Termal turizm açısından büyük potansiyele sahip üç bölgemiz var. Osmangazi Çekirge, İnegöl Oylat ve Mustafakemalpaşa bölgeleri termal turizme oldukça uygun ilçelerdir. Bu bölgelerde üç termal sağlık bölgesi daha kuracağız.

Trilye için de turistik balıkçı kasabası projemiz var. 7/24 yaşam alanı olan Trilye’nin bir de marinası olmalı. Trilye’ye özel ön siluet çalışması yapılacak.

Aynı zamanda akıllı şehir uygulamasını da hayata geçireceğiz.

“Güneyde Dağlık ilçelerin bulunduğu bölgede tarım ve hayvancılığın ön plana çıkacağı bir uydu şehir kuracağız.” Sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

Yürüttüğü tüm projelerin detaylarını seçim kampanyasının son iki haftasında açıklayacağını belirten Yine Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın, “Takipte kalın” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu