Sağlık

Midemiz Neden Gürler? Mide Çarpmasını Önlemenin Nedenleri ve 5 Yolu

İnsan vücudu oldukça şaşırtıcı. Vücudunuz sizi sağlıklı tutmak için çok çalışırken, siz duymasanız bile her türlü sesi çıkarır. Örneğin, herkesin midesi her zaman zaman zaman guruldar. Pekala, neden?

Kaynak:https://health.howstuffworks.com/huma…

Bu seslere gürleme, hırıltı veya hırıltı diyebilirsiniz, ancak soru şu ki, midemiz neden guruldar?

Duyduğunuz gümbürtü ve homurdanmalar mideden ve ince bağırsaktan gelir ve bu yalnızca aç olduğunuzda değil, birden çok kez olur.

Sindirim sisteminizin kasları yiyecekleri sindirirken, yiyecekler vücudunuz tarafından kullanılmak üzere parçalanır. Sonuç olarak, gaz ve hava kabarcıkları oluşur.

Mide guruldaması olarak bildiğiniz sesleri çıkaran işte bu gaz ve hava kabarcıklarıdır. Mideniz tokken bu sesler eskisi kadar yüksek çıkmıyor. Çünkü midenizdeki yiyecekler üretilen sesin bir kısmını emer.

Mideniz boşken bu sesleri duymak çok daha kolaydır. Bu muhtemelen mide guruldamasının açlıkla ilgili olduğunu düşünmenizin nedenidir.

Yemekten birkaç saat sonra mideniz ve sindirim sisteminiz, kaslarınızın tekrar çalışmasını sağlamak için beyninize sinyaller gönderir.

Bu sinyaller, daha önce sindirimden kaçan yiyecekleri sindirir. Mide kası kasılmaları da sizi acıktırır, böylece vücudunuzun açlığını hissedersiniz.

Peki mide guruldaması nasıl önlenir? Mide guruldaması sindirimin bir parçası olsa da, guruldama seslerinin utanç kaynağı olabileceği zamanlar vardır. İşte mide guruldamasını durdurmanın 5 yolu.

1. Mide guruldaması için bir bardak su içmek uygun olabilir.

Özellikle mide guruldaması sırasında bir şeyler yemek mümkün değilse mide guruldamasına karşı etkili bir test olabilir. Su ayrıca mideyi doldururken sindirim sürecine de yardımcı olur.

Bu en azından mide guruldamasını önlemeye veya üretilen sesi azaltmaya yardımcı olur. Ancak su gün boyunca yavaş yavaş içilmelidir. Kısa sürede çok su içmek de mide guruldamasına neden olabilir.

2. Bir şeyler yemek midenizi kesintiye uğratabilir.

Mide boşaldıktan sonra hırıltı ve guruldama sesleri tekrar yemek yeme zamanının geldiğinin sinyalini verir. Küçük bir öğün veya atıştırmalık, sesleri kesintili olarak bastırabilir. Midede yemek olması da mide guruldama sesini azaltır.

3. Yemekleri yavaş yemek sindirimi kolaylaştırabilir.

Sindirim ağızda yiyecekleri çiğnemekle başlar. Hazımsızlıktan kaynaklanan mide guruldaması, yiyecekleri daha iyi çiğneyerek ve daha yavaş yiyerek önlenebilir.

Yiyecekleri düzgün çiğnemek, yutulan hava miktarını da azaltır, bu da gaz ve sindirim düşüncesini önler.

4. Gaz yapan yiyecek ve içeceklerden kaçının.

Bazı yiyecek ve içecekler diğerlerinden daha fazla gaz üretir. Gaz midenizin guruldamasına neden oluyorsa, bu yiyecek ve içeceklerden uzak durmak guruldama probleminizi çözebilir.

5. Gerginlikten uzak durun.

İş görüşmeleri, sunumlar ve sınavlar gibi oldukça gergin durumlarda mide guruldaması daha yaygındır. Bunun sebebi midenin dolu ya da boş olmasına bağlı değil, stresli ve telaşlı ortamlarda bağırsağın aktivitesinin artmasıdır.

Stresli olmanın sindirimi yavaşlattığı, mide ekşimesi ve mide guruldaması gibi hazımsızlık semptomlarına katkıda bulunduğu bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu