Sağlık

Kilo Verme İlaçlarının Bilinmeyen Yönleri: Faydaları ve Riskleri

Kilo verme tedavisinde semaglutid ve tirzepatid gibi yeni ilaçlarla devrim niteliğinde bir değişim yaşandı. Klinik çalışmalarda, bu ilaçlar katılımcılarda vücut ağırlığının %21’ine kadar önemli miktarda kilo kaybına yol açtı. Ancak bu ilaçlara olan talep arttıkça olası yan etkilerinin araştırılmasına olan ilgi de artıyor.

Gastrointestinal Sorunlar

Yeni nesil obezite ilaçları, iştahın düzenlenmesiyle ilişkili bir hormon olan glukagon benzeri peptid 1’i (GLP-1) taklit eder.

Semaglutide, ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından 2017 yılında tip 2 diyabet tedavisi için Ozempic adıyla onaylandı ve 2021 yılında obezite tedavisi için Wegovy olarak onaylandı. Tirzepatide, 2022 yılında diyabet tedavisi için onaylandı ancak aynı zamanda kilo kaybı için etiket dışı reçete.

Yakın zamanda JAMA’da yayınlanan bir araştırma mektubu, büyük bir sağlık sigortası veri tabanından obeziteye sahip insanlardan oluşan bir örneği inceledi. Yazarlar, semaglutid alan kişilerde pankreatit (pankreas iltihabı) görülme sıklığının, GLP-1’i taklit etmeyen bir kilo verme ilacı alan kişilere göre 4,6 kat daha yüksek olduğunu bulmuşlardır.

Yazarlar, semaglutid alan kişilerde pankreatit (pankreas iltihabı) görülme sıklığının, GLP-1’i taklit etmeyen bir zayıflama ilacı alan kişilere göre 4,6 kat daha yüksek olduğunu bulmuşlardır.

Kas Kütle Etkisi

Öte yandan kas kütlesi kaybı, obezite ilaçları geliştiren ilaç firmaları için endişe kaynağı gibi görünüyor.

Tirzepatid üreticisi Eli Lilly, yakın zamanda kilo verme sırasında kas kütlesini koruma potansiyeline sahip bir ilaç olan bimagrumab’ı geliştiren Versanis şirketini satın aldı.

Risklerin Hesaplanması

Uzmanlar, gastrointestinal yan etkilerin ve kas kütlesi kaybının, yeterli beslenme değişiklikleri, fiziksel aktivite ve diğer ilaçlarla önlenebileceğini veya yönetilebileceğini söylüyor.

Ancak araştırmacılar, kontrollü klinik deney koşullarının ötesinde, bu ilaçların gerçek dünyadaki etkileri hakkında hâlâ çok şey öğrenmeleri gerektiğini belirtiyor.

Bununla birlikte, obezitesi olan birçok insan için faydalar risklerden çok daha ağır basmaktadır.

Bu ilaçların yararlarına ilişkin veri denizinin neredeyse gömüldüğünü ve bu ilaçların olumsuz etkilerini vurgulama eğiliminin sorunlu olabileceğini belirtiyor.

gulsehirajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu