Haber

Türkiye’nin Vatikan Büyükelçiliği’nden “Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü” resepsiyonu

Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Başkanı Papa’nın karşılıklı temasları sayesinde iki ülke ilişkilerinde önemli bir ivme yakalandığını söyledi. Francis.

Büyükelçi Ulutaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı münasebetiyle Roma’da Parco dei Principi Otel’de bir resepsiyon düzenledi. Ulutaş, misafirlerini tek tek kapıda karşıladı.

Resepsiyona, Vatikan’ın Devletler ve Uluslararası Kuruluşlarla İlişkilerden Sorumlu Sekreteri (Dışişleri Bakanlığı) İkili İlişkilerden Sorumlu Müsteşarı Monsenyör Miroslaw Stanislaw Wachowski, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Ömer Güçlük, Azerbaycan’ın Vatikan Büyükelçisi Ilgar Muhtarov, Avustralya’nın Vatikan Büyükelçisi Chiara Porro ve KKTC Roma Temsilcisi. Aralarında Mustafa Davulcu’nun da bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

İki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başlayan resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bayram mesajı video halinde gösterildi.

Resepsiyonda bir konuşma yapan Büyükelçi Ulutaş, Türkiye Cumhuriyeti’nin 29 Ekim 1923’te “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” şiarıyla kurulduğunu belirterek, “Bu ilke o günden bu yana yol göstericimiz olmuştur; refaha ulaşmamıza, vizyon sahibi liderimize ve modern Türkiye’ye ulaşmamıza yardımcı oldu.” “Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasını sürdürmemiz için bize ilham verdi.” söz konusu.

Büyükelçi Ulutaş, bugün yeni yüzyıla girerken çağdaş ve güçlü bir ulus inşa etmek için yorulmadan çalıştıklarını belirterek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ‘Türkiye’ olarak yeni ve tamamlayıcı bir vizyonla hareket ediyoruz. Yüzyıl’.” dedi.

Türkiye’nin kurulduğu Anadolu coğrafyasının, Aziz Pavlus’un doğup yaşadığı ve İznik Konsili’nin toplandığı yer olması nedeniyle Hıristiyanlık tarihinde özel bir yeri olduğunu belirten Ulutaş, “Türkiye, kültürel ve kültürel değerleri benimseyen bir coğrafyadır. Tarihsel farklılıklar zenginliğin kaynağı olarak görülüyor. Burası Türkiye’nin “Şehir ile Vatikan arasındaki bağlantının temellerinden birini oluşturuyor.” dedi.

Papa VI. Paul’den bu yana tüm papaları Türkiye’de ağırladıklarını hatırlatan Ulutaş, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın 2018 yılında Vatikan’ı ziyareti, ardından gelen karşılıklı temaslar ve son telefon görüşmesi sonrasında çıkarlarımızda ciddi bir ivmelenme yaşandığına tanık olduk.” dedi.

Büyükelçi Ulutaş, Türkiye olarak hem ikili hem de çok taraflı platformlarda arabuluculuk çalışmalarıyla önleyici diplomasinin ön saflarında yer almaktan gurur duyduklarını belirtti.

Üç semavi din için de kutsal olan topraklarda insani krizin yaşanmaya devam ettiğini belirten Ulutaş, kalıcı bir değişim için başkenti Doğu Kudüs olan egemen bir Filistin Devleti’nin yaşadığı iki devletli bir çerçeveye geçilmesi gerektiğini söyledi. Komşusu İsrail ile barış içinde bir arada yaşama.

Ufuk Ulutaş, büyükelçi olarak ilk kez Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlemekten onur duyduğunu da sözlerine ekledi.

Resepsiyonda kanun sanatçısı Mehmet Uğur Ekinci’nin “Zamanda Yolculuk” adlı müzik konseri de sunuldu. Ekinci, kanunla Türk müziğinin son 500 yılının öne çıkan eserlerini seslendirdi.

Ekinci’nin resitali konuklar tarafından büyük beğeni topladı.

Konuklara Türk ve İtalyan mutfağının seçkin lezzetleri ikram edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu