Ekonomi

TMO’dan tahıl alımına ilişkin açıklama

TMO’nun internet sitesinden yapılan duyuruda, hububat hasadının Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgeleri ile Kıyı Ege’de yoğun bir şekilde devam ettiği, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde yerel olarak başladığı belirtildi.

TMO’nun hububat alım fiyatlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise ton başına 7 bin lira olarak açıkladığını hatırlatan açıklamada, “Bu fiyatlara ek olarak Tarım ve Orman Bakanlığı da teşvik ediyor. Bu amaçla 2023 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı buğday ve arpa üreticilerimize buğdayda ton başına 1000 TL, arpada ton başına 500 TL ek tahıl üretim primi desteği sağlanacak. dahil edildi.

Duyuruda, TMO’nun hububat alımları için yurt genelinde 310’u kendi işyeri, 230’u ise anlaşmalı olduğu lisanslı depoları olmak üzere 500’den fazla noktada alım faaliyetinde bulunduğu vurgulandı. hasadın devam ettiği bölgelerde tüm imkanlar seferber edilerek alım noktası sayısı artırılmıştır. ve günlük randevu kapasitelerinin maksimum seviyelere çıkarıldığı bildirildi.

TMO’nun alım fiyatlarının referans fiyatlar olduğu vurgulanan duyuruda, üreticilerin piyasaya yapacakları ürün satışlarında bu hususu dikkate almalarının uygun olacağı vurgulanırken, şu ifadelere yer verildi:

“Ülke genelinde hububat hasadı yüzde 10 civarında ve yoğunlaşarak devam ediyor. TMO’nun ana faaliyet kollarından biri olan satın alma politikası, üreticilerimizin memnuniyeti ve üretimin sürdürülebilirliği için değerli bir araç. TMO’nun piyasa istikrarı, üretici ve tüketici arasındaki dengeyi kurması Bu doğrultuda kullandığı bir diğer temel faaliyet ise satış politikalarıdır.

Özellikle son birkaç sezondur pandemi, kuraklık ve savaş gibi olağanüstü koşullar karşısında bu koşullara uygun satış politikaları geliştirilerek ‘un yönetmeliği’ adı altında buğday satış politikası hayata geçirildi. Harika koşulların olumsuz etkilerinin ortadan kalkması ve yeni dönem işlerin arzında bolluk beklentisi neticesinde 2023 Mayıs ayı sonu itibari ile un yönetmeliği çalışmalarımıza son verilmiştir.

Yeni dönemde üreticiden aldığımız eserler, satın alma fiyatına her türlü maliyetin (depo+personel+finansman gibi) eklenmesiyle oluşacak satış fiyatı üzerinden satılacaktır.

Sanayicilerimizin ve hububat ticareti ile uğraşan kolun bu konuyu dikkate alması ve ihtiyaçlarının hasat döneminde karşılanması yararına olacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu