Sağlık

Genç yaşta kalp krizinden korunmak için aile öyküsüne bakılmalı!

Kalp krizlerini erken yaşta önlemede risk faktörlerinin önceden belirlenmesinin önemine vurgu yapan Kardiyoloji Uzmanı Prof. nezaret. prof. Mehmet Baltalı, sigara, tansiyon, yüksek kolesterol ve kan şekeri düzeylerinin kalp krizi risk faktörleri arasında yer aldığını söyledi.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, genç yaşta geçirdiği kalp krizinin değerlendirmesini yaptı.

 

Kalp krizi için değerli risk faktörleri var

Kalp ve damar hastalığının erkeklerde ve yaşlılarda daha sık görüldüğünü ancak son dönemde gençlerde de görülmeye başladığını kaydeden Prof.Dr. Mehmet Baltalı, “Kalp krizi için belirli risk faktörleri var. Bu risk faktörleri; sigara, yüksek tansiyon hastalığı, yüksek şeker, yüksek kolesterol. Bunlarla birlikte yaşlılarda ve erkeklerde daha sık görülür.

 

Genetik faktör de rol oynuyor

Kalp krizinde genetik faktörlerin de etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Bu faktörler gençlerde kalp krizi sıklığının artmasına neden oldu. Birinci derece akrabaların herhangi birinde erken yaşta kalp krizi geçirmesi genetik bir faktör oluşturmaktadır. Bu nedenle, bu kişilerin kalp krizi geçirme olasılığı daha yüksektir. Özellikle sigara ve kalp krizine neden olabilecek diğer risklerden kaçınmak gerekir. Gençlerin sigara içmesi, düzensiz beslenmesi ve sağlıksız yaşam tarzı kalp krizi geçirme riskini artırabilir. uyardı.

 

Ailede risk faktörleri varsa kontrol edilmelidir.

20 yaş ve üzeri gençlerin ailelerinde erken yaşta kalp krizi geçiren biri varsa bu kişilerin de kalp krizi geçirme ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Prof. Mehmet Baltalı, bu nedenle bu kişilerin risk faktörlerinin sıkı bir şekilde kontrol altına alınması gerektiğini ve özellikle sigaradan uzak durmaları gerektiğini söyledi.

 

Göğüs ağrısı en değerli semptomdur

Kalp krizinin gençlerde ve yaşlılarda belirtilerinin tıpatıp aynı olduğuna dikkat çeken Prof. Bu tür durumlar yaşamı tehdit edici olabilir. Bu nedenle kalp krizi anında yakınlardaki kişiler tarafından 112 aranmalı veya hastaneye götürülmelidir. söz konusu.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu