Haber

10 Ekim Davasında IŞİD’in “Canlı Bomba Komutanı” olduğu iddia edilen Muhammed Cengiz Dayan’ın kardeşi Murat Dayan, “1 Yıldır…

GÜRKAN DEMİRTAŞ

10 Ekim Ankara Garı katliamı davasının bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 22. duruşmasıyla devam edildi. Duruşmada, IŞİD’in “canlı bomba emri” olduğu iddia edilen ve diğer davada tutuklu bulunan Muhammed Cengiz Dayan’ın ağabeyi Murat Dayan tanık olarak dinlendi. Dayan, gözaltına alınan kardeşi hakkında, “Kardeşlerimin bir yıldır nerede olduğunu bilmiyorum. Anneme soruyorum, sadece iyi olduklarını söylüyor.” Mahkeme heyeti duruşmayı 30 Kasım’a erteledi.

Ankara Gar Katliamı davasına, son duruşmanın ardından heyeti değişen Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. 10 Ekim 2015’te yaşanan katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarının yanı sıra, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve İşçi Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili de katıldı. Sevda Karaca bugün yapılan 22. duruşmaya katıldı.

DAYAN: “KARDEŞLERİMİN BİR YILDIR NEREDE OLDUĞUNU BİLMİYORUM. ANNEME SORUYORUM, O SADECE İYİ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR”

Duruşmada, IŞİD’in “canlı bomba emri” olduğu iddia edilen ve bir başka IŞİD davasından tutuklu bulunan Muhammed Cengiz Dayan’ın ağabeyi Murat Dayan tanık olarak dinlendi. Dayan şunları söyledi:

“Sanıkları tanımıyorum. Şerefim ve namusum üzerine yemin etmiyorum. Sadece Allah’a yemin ederim. Olayla hiçbir ilgim yok, Erman Ekici’yi tanımıyorum. Her ne kadar Gaziantep’teki dosyada iddia edilse de, Onu tanıyorum, işkence ve istihbarat baskısından sonra orada ifade verdim, hiçbir ilgim yok, bir ifadede adım geçerse kabul etmiyorum, işkence gördüm. 2017’de 5 dakika önce gideceklerdi. bu belgede beni savcılığa götürün, bana fotoğraflar getirildi ve zorla imzalatıldım, DEAŞ terör örgütünün suçundan tutuklandım, 2017 yılında tutuklandım, artık bu durumda değilim. Başka işlere karışmam, artık hükümlüyüm. 2016’da 6 kişi tutuklandı. O belgede tanımadığım kişilerle birlikte tutuklandım, yargılamam devam ediyor. Nerede olduğunu bilmiyorum. Kardeşlerim bir yıldır. Anneme soruyorum, iyi olduklarını söylüyor. Muhammed Cengiz Dayan ve Ahmet Çelebi Dayan ile Suriye’ye gitmedim. 2014 yılında yakalanıncaya kadar Gaziantep’te yaşıyordum. Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli davet ettiğinde Alperen ve İdealist Ocaklar ile birlikte Türkmenlere yardım götürdüm. Sanıklarla hiçbir temasım olmadı. Mustafa Delibaş’la hiçbir bağlantım olmadı. Yakalandığım aracın sahibini Ülkü Ocaklarından tanıyorum. Mahmut Dayan, Ülkücü Ocakları İl Başkanıydı. Araç onun aracıydı.”

ALICI: “HALI TİCARETİYLE İŞİYORUM”

Dayan’ın ardından “IŞİD’in Türkiye askeri kanadı subayı” olduğu iddia edilen Mehmet Fatih Alıcı da tanık olarak dinlendi. Alıcı şunları söyledi:

“2016 yılında tutuklandım. 7 ay sonra serbest bırakıldım. İlgim olmayan olaylardan dolayı tekrar tutuklandım. 174/1 ve 2 (Tehlikeli madde bulundurmak ve taşımak, bu eylemleri örgüt olarak gerçekleştirmek) kapsamında hüküm giydim. aktivite).

14 gün boyunca karakolda işkence gördükten sonra bana ifade imzalatıldı. Söylediğin sözler benimle ilgili değil. Herkes gibi ben de davanın sanıklarını televizyonda ve haberlerde gördüm. 2014-2017 yılları arasında Gaziantep’te yaşadım. “Bu yılların ortasında halı ticaretiyle uğraştım.”

“AHMET GÜNEŞ, HACI ALİ DURMAZ, ABDULMUTTALİP DEMİR… BUNLAR SADECE BİZİM TESPİT EDEBİLECEĞİMİZ ŞEYLER. BU İSİMLER HAKKINDA İNSANLIĞA KARŞI MUCİZE YÖNÜNDEN BİR ENJEKSİYON HAZIRLANMASINI İSTİYORUZ”

Katılımcı avukatlardan Senem Doğanoğlu, dosyaya gelen belgelerle ilgili şunları söyledi:

“Bu belgeyi ikinci heyetimize anlatacağız. Türkiye tarihinin en büyük katliamı yargılanıyor. Ahmet Güneş’in ortaya çıkan görüntülerde sanıklardan bazılarının orada olduğunu 7 yıl sonra öğrenmek en hafif tabiriyle skandaldır. Materyaller. 2014 görüntülerinin bir de başka tarafı var. Bu görüntülerden bir teşhis var. “Albümün yapıldığını bugün öğreniyoruz. Abdulmuttalip Demir’in manzaralarının buradan çekildiğini görüyoruz. Ahmet Güneş, Hacı Ali Durmaz, Abdulmuttalip Demir… Tespit edebildiklerimiz sadece bunlar. Bu isimler hakkında insanlığa karşı suçlardan dolayı iddianame hazırlanmasını istiyoruz.”

Sanıkların ifadelerinin ardından mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, hakkında yakalama kararı bulunanların beklenmesine, Muhammed Cengiz Dayan hakkındaki belgelerdeki kapatma kararının kaldırılıp kaldırılmadığının sorulmasına karar vererek duruşmayı 30 Kasım’a erteledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu