Ekonomi

Ticaret Bakanlığı, İkinci El Araç İlanlarının Bildirim Sürecini Sürdürüyor

Ticaret Bakanlığı, 2. el araçların sıfır araçlardan daha yüksek fiyata satılmaması konusunda yürürlüğe giren yönetmelik çerçevesinde kurallara aykırı yaklaşık 5.000 ilanın bildirim sürecinin devam ettiğini bildirdi.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtlarının reklam kısıtlaması çerçevesinde, platformlarında yayınlanan 20 bin ilanın, yönetmeliğe aykırı olabilecek şekilde, yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra 5 binin altına düştüğünü bildirdi. Bahisle ilgili yayınlanan açıklamada, kurallara aykırı duyurulara ilişkin uyarıların devam ettiği kaydedildi ve şu sözlere yer verildi:

“Ticaret Bakanlığı olarak İkinci El Motorlu Taşıtların Ticaretine Dair Yönetmelikte yapılan değişiklikle, ikinci el motorlu taşıtların imalatçı veya dağıtıcı tarafından tavsiye edilen cari satış fiyatının üzerinde bir fiyatla pazarlanması Ocak ayına kadar yasaklanmıştır. 15 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren yönetmelik çerçevesinde, tüm gerçek ve tüzel kişilerin paylaşım aşamasında “reklam platformları” tarafından uyarıldığı; toplam kişisel ve ticari reklam platformlarında daha önce yayınlanan ve bu yönetmeliğe aykırı olabilecek kişisel ve ticari ilan sayısı 20 bini aşmıştır. Bakanlığımızca, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 15 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bu sayının 7 bin seviyelerine kadar gerilediği gözlemlenmiş olup, yapılan son incelemede bu sayı ile çelişebilecek toplam ilan sayısı anlaşılmıştır. söz konusu düzenleme 5 binin altına düştü.

Vekaleten 3’ten fazla araç satanlar hakkında soruşturma sürüyor.

Yapılan açıklamada, vekaleten 3’ten fazla motorlu taşıt satanlara ilişkin incelemelere de yer verildi ve şunlar yer aldı:

“Bu kapsamda söz konusu ilanlara ilişkin bilgiler ilgili reklam platformlarından temin edilmiş ve Bakanlığımızca incelemelerine başlanmıştır. Bakanlığımızca yapılan inceleme sonucunda 300.000 TL’ye kadar idari para cezası verilmiştir. kısıtlamaya aykırı olduğu tespit edilen ilanları yayınlayan gerçek ve tüzel kişiler hakkında ilan başına cezai işlem uygulanmaktadır.Ayrıca bilindiği üzere kişisel satışlarda bir yılda en fazla üç adet aracın satışına izin verilmekte olup, bunun üzerindeki satışlar ticari faaliyet sayıldığından cezai yaptırımı gerektirmektedir.Birinci derece yakınları da dahil olmak üzere vekaleten satış yapan kişiler Bakanlığımızca incelenmiş olup gerekli cezai işlemler yürütülmektedir. vergi incelemesi çerçevesinde işlemlerin devamı için tespit edilen kişiler Hazine ve Maliye Bakanlığına sunulur.” – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu