Ekonomi

Sürdürülebilirliğe ayak uyduran Kerevitaş, paydaşları için değer yaratmaya odaklanır

Türkiye’de dondurulmuş gıda ve margarin segmentlerinde pazar lideri olan Kerevitaş, 2022 Sürdürülebilirlik Raporunu yayınladı. Bu yıl 6. kez yayınlanan ve ilk kez bağımsız garanti beyanına sahip olan raporda Kerevitaş; Çevresel, sosyal ve yönetişim performansını, öncü sürdürülebilirlik projelerini ve hedeflerini kamuoyu ile paylaşır. Kerevitaş, 2050 yılı için “net sıfır” karbon salınımı hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Kerevitaş CEO’su Mert Altınkılınç, “Sürdürülebilirliği sağlamak için kaynağından yani ‘tarla’dan kaynaklanan tüm gıda kayıplarını önlemeyi hedefliyoruz. tarımsal üretimin ve rejeneratif tarım uygulamalarının teşvik edilmesi.”

Tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği çerçevesinde yürüten Yıldız Holding çatısı altında geliştirdiği “Bu Dünya Bizim” yaklaşımı çerçevesinde; Dondurulmuş gıda ve margarin pazarının lider firması Kerevitaş, 2022 Sürdürülebilirlik Raporu yayınladı. Karbonsuzlaştırma yol haritası kapsamında birçok başarılı projeye imza atan Kerevitaş, atık ve su yönetimi faaliyetlerinden Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına kadar sürdürdüğü sürdürülebilirlik yolculuğunun tüm detaylarını bu rapor aracılığıyla kamuoyu ile paylaşıyor.

Yeşil enerji kaynaklarına yatırımlar devam ediyor

Geçtiğimiz yıl karbondan arındırma yol haritasını hazırlamaya başlayan Kerevitaş, sürdürülebilirlik projelerini 2050 yılına kadar “net sıfır” olma hedefiyle uyumlu hale getiriyor. 2021’i temel alarak oluşturduğu dekarbonizasyon yol haritası doğrultusunda çalışan Kerevitaş, üretim başına karbon emisyon yoğunluğunu Geçen yıl alınan tedbirler sayesinde yüzde 26. Ayrıca Kerevitaş, bilime dayalı ve iklim hedefleriyle uyumlu net sıfır stratejisi geliştirmiş ve bu kapsamda 9 farklı güç verimliliği ve yönetimi projesini tamamlamıştır. Bu projeler sayesinde Kerevitaş, yıllık 1,7 MWh’ye yakın güç ve yaklaşık 6 milyon TL mali tasarruf elde etmeyi hedefliyor.  

Döngüsel iş modeli yerli üreticiye verilen temellerle güvence altına alınmıştır.

“Topraktan Tabağa Sıfır Gıda Kaybı” iş modeliyle tüm değer zincirinde gıda israfını sıfıra indirmek için çalışan Kerevitaş, bu projeyle çiftçileri sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Bu iş modeli ile yeni hammadde ihtiyacını azaltırken döngüsel bir sistem kurarak israfı azaltmak amaçlanıyor. Üretimde oluşan gıda atıklarının büyük bir kısmı halen hayvancılık sektöründe kullanılmakta, geri kalanı ise yine biyogaz tesislerinde elektrik elde etmek için şarj edilmektedir. Bu yıl sözleşmeli çiftçi oranını yüzde 79’a çıkaran Kerevitaş, sözleşmeli hammadde alım oranında da yüzde 82,5’e ulaştı.

Değer zincirindeki kadın çiftçi sayısının artırılması hedefleniyor

Sözleşmeli kadın çiftçilerin desteklenmesi amacıyla 2022 yılında başlatılan ‘Tarımın Kadın Yıldızları’ projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da desteklediği bu proje ile en büyük tarımsal ürün tedarikçilerinden biri olan SuperFresh markası için sözleşmeli kadın çiftçilere 5 bin ton yaş meyve sebze alımının garanti altına alınması amaçlanıyor. 2025 yılına kadar Türkiye’de ham madde üreterek 35 milyon TL değer yaratıyor. Proje kapsamında 2022 yılında Manisa, Eskişehir, Afyon, Konya, İzmir, Bursa ve Hatay illerindeki kadın çiftçilerden 1.643 ton satın alındı ​​ve yaklaşık 8 milyon TL değer yaratıldı. Ayrıca proje ile önümüzdeki üç yılda tedarik zincirindeki kadın çiftçi oranının yüzde 100 artırılması hedefleniyor.

Altınkılınç: “Tüm faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği çerçevesinde yürütüyoruz”

Kerevitaş CEO’su Mert Altınkılınç, tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği çerçevesinde yürütmeye özen gösterdiklerinin altını çizerek, “Müşterilerimiz, çalışanlarımız ve tedarikçilerimiz için değer yaratarak tüketicilerimizin güvenli gıdaya erişimini sağlıyoruz. BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan şirketimiz ile sürdürülebilir tarım uygulamaları, gıda ve ambalaj atıklarının en aza indirilmesi ve yeniden kullanılması, ambalajlarda geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanılması konularında uygulamalarımızı sürekli geliştiriyoruz. Tedarikçilerimizin yüzde 97’si yerel üretici iken, hammaddelerimizin tamamını yerel üreticilerden alıyoruz. Sürdürülebilirlik projelerimizle, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak ve rejeneratif tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak için kaynaktan yani ‘tarladan’ başlayarak tüm besin kayıplarını önlemeyi hedefliyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu