Haber

Pakistan, IMF şartlarına göre ekonomik tasarruf tedbirlerini kamuoyuyla paylaştı

Pakistan Başbakanı Shahbaz Sharif, Uluslararası Para Fonu (IMF) kuralları uyarınca yılda yaklaşık 765 milyon dolar tasarruf sağlayacak önlemleri kamuoyuyla paylaştı.

Geo News televizyonunda yer alan habere göre Başbakan Şerif, hükümetin başkent İslamabad’da yıllık yaklaşık 765 milyon dolar tasarruf için aldığı tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şerif, tüm bakanların, devlet bakanlarının, danışmanların ve özel yardımcıların gönüllü olarak maaşlarını almama kararı aldığını açıklarken, bunun ne kadar süreceğini belirtmedi.

Elektrik, telefon, su ve doğalgaz faturalarını tüm bakanların kendi kaynaklarıyla ödeyeceğini belirten Şerif, lüks araçların tamamının Bakanlar Kurulu üyelerinden alınıp açık artırmayla satılacağını söyledi.

Şerif, hükümet yetkilileri yurtiçi ve yurtdışı ziyaretlerde ekonomiKendi sınıfında seyahat edeceğini ve özel danışmanların resmi ziyaretlere katılmayacağını belirtti.

Kabine üyelerinin yurt dışı ziyaretlerinde 5 yıldızlı otellerde kalmayacağını kaydeden Şerif, tüm bakanlıklar ve bakanlıkların alt birimlerinde harcamaların yüzde 15 oranında azaltılacağını söyledi.

Devlet yetkililerinin 2024 Haziran ayına kadar lüks araç satın alamayacaklarını vurgulayan Şerif, farklı ülkelere yapılacak resmi ziyaretler yerine online görüşmelerin tercih edileceğini belirtti.

Toplantılarda bir tabak yemek yenir

Şerif, hükümet toplantılarında sadece bir tabak yemek yeneceğini belirtti.

Enerji tasarrufu nedeniyle İslamabad ve eyaletlerdeki çarşı ve alışveriş merkezlerinin saat 20.30’da kapatılacağını kaydeden Sharif, aksi takdirde elektriğin kesileceğini kaydetti.

Şerif, kemer sıkma önlemlerinin uygulanmasının değerli olduğuna işaret ederek, ülkenin ekonomik cephede zorlu bir görevle karşı karşıya olduğunu söyledi.

IMF’nin ortasındaki 1,17 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılması için Pakistan ile müzakereler sürüyor.

IMF, Pakistan’dan vergi tabanını artırmasını, ihracat sektöründeki imtiyazlarına son vermesini ve enerji fiyatlarını yükseltmesini talep ediyor.

Döviz rezervi 3,19 milyar dolar

Nominal gayri safi yurtiçi hasılası 350 milyar dolar olan Pakistan’ın Merkez Bankası’nın elinde 3.19 milyar dolar döviz rezervi bulunuyor.

Hükümet, temel gıda ve ilaç dışındaki tüm ithal malların ülkeye girişini IMF ile anlaşmaya varılana kadar askıya almıştı.

Doları ülkede tutmaya çalışan hükümetin bu politikası nedeniyle Karaçi Limanı’nda binlerce konteyner ülkeye ithal edilemiyor.

Başta çelik, inşaat ve tekstil olmak üzere birçok sektörde üretim yapan fabrikalar, ithalat kısıtlaması nedeniyle faaliyetlerini azalttı veya durdurdu.

IMF ile anlaşma

Pakistan, 2019’da 39 ayda ödenmesi planlanan 6 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketi için IMF ile anlaştı.

Temmuz 2022’de tekrar tartışıldı ve IMF toplam kredi tutarının 6 milyar dolardan 7 milyar dolara çıkarıldığını duyurdu.

Varılan anlaşma kapsamında IMF, şartların yerine getirilmesi halinde Pakistan’a 1,17 milyar dolarlık kredi vereceğini açıkladı.

Dış borç 274 milyar dolar

Yaşanan siyasi krizler ve enflasyondaki artışın yanı sıra geçen yıl yaşanan sel baskınları ve güç kasvetleri ülke ekonomisi üzerindeki baskıyı daha da artırdı.

Pakistan’ın ulusal borcu, gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 80’ine tekabül eden 274 milyar dolar civarında. Bu da ülkeyi ekonomik şoklara açık hale getiriyor.

İslamabad yönetimi bu mali yılda yaklaşık 30 milyar dolar dış borç ödemek zorunda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu