Danimarka’nın Kopenhag kentindeki Türkiye Büyükelçiliği Önünde Kur’an-ı Kerim’e Saldırı
Danimarka’da Kopenhag’daki Türk Büyükelçiliği önüne Kuran-ı Kerim baskını düzenlendi.
Başkent Kopenhag’da İslam karşıtı ve oldukça milliyetçi “Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler)” grubunun üyeleri, bugün de Kuran’a yönelik provokasyonlarına devam etti.
Kopenhag’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde İslam’a hakaret eden ve Kuran-ı Kerim’i yakan sloganlar atan grup, İslam ve Türk eserlerini boykot çağrısı yapan pankartlar açtı.
Provokasyon, polis korumasının huzurunda gerçekleşti.
İsveç ve Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e yönelik provokasyonlar
Son dönemde İsveç ve Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılar yoğunlaşırken, bu provokasyonlara izin verilmesi tepkiyle karşılanıyor.
Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi ve Katı Taraf Partisi genel başkanı Rasmus Paludan, 2022 Paskalya tatilinde İsveç’in Malmö, Norköpin, Jönköping kentleri ve başkent Stockholm’de Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonlarına devam etti.
Paludan, 21 Ocak’ta Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği ve 27 Ocak’ta Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yaktı.
Irak asıllı Salwan Momika, Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk gelen 28 Haziran’da Stockholm Camii önünde polis koruması altında Kuran-ı Kerim yaktı.
20 Temmuz’da Momika, Stockholm’deki Irak Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kuran’ı ve Irak bayrağını çiğnedi.
Danimarka’da İslamofobik ve aşırı milliyetçi bir grup, Nisan ayı itibarıyla Kopenhag’daki Türk Büyükelçiliği önünde Türk bayrağına ve Kuran’a saldırmaya başlamıştı.
İslam aleyhine pankart açan ve İslam’ı aşağılayıcı sloganlar atan grup üyeleri, 21 Temmuz’da Irak, 24 Temmuz’da İran ve Irak, 25 Temmuz’da Mısır ve Türkiye Büyükelçilikleri önünde Kuran okudu. Kopenhag’da. Kerem yandı.
Grup, 28 Temmuz’da Kopenhag’da bir caminin önünde ve 1 Ağustos’ta Kopenhag’da Türkiye, Irak, Mısır ve Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim’i ateşe verdi.
Grup, yazarının Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen olduğunu söyleyen bir kitabı da yaktı.
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıları ele almak için 31 Temmuz’da düzenlediği 18. Harikulade Dışişleri Bakanları toplantısıyla eş zamanlı olarak, Kuran yeniden Danimarka ve İsveç’teydi. saldırılar yapıldı.
Bu hareketlerin polis nezaretinde ve yetkililerden izin alındıktan sonra yapılmasına başta Türkiye olmak üzere birçok ülke tepki gösterdi.
Kutsal kitaplara yönelik şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan ve bu tür eylemleri şiddetle kınayan karar taslağı, 25 Temmuz’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edildi.