İş

Bakan Işıkhan: Türk Yüzyılını birlikte inşa edeceğiz

Işıkhan, HAK-İŞ’in bir otelde düzenlediği “Cumhuriyet’in 100. Yılı Türk Çalışma Hayatı Sempozyumu”nun açılışına katıldı.

Burada konuşan Bakan Işıkhan, Türkiye sendikacılık tarihinin sembol örgütlerinden biri olan HAK-İŞ Konfederasyonunun 48’inci kuruluş yıldönümünü kutladı.

Işıkhan, 7 Ekim’den bu yana Filistin’de hunharca kanları dökülen ve şehit edilen bebek, çocuk, kadın ve tüm Filistinlilere Allah’tan rahmet dileyerek, kutsal toprakların bulunduğu, Müslümanların ilk kıblesi olan Filistin’in Gazze kentinde şehitlerin olduğunu hatırlattı. yer alıyor.

Hiçbir savaş hukukunun çocukların öldürülmesine, hastanelerin, okulların, ibadethanelerin bombalanmasına izin veremeyeceğini belirten Işıkhan, çocukların ve masum sivillerin zarar gördüğü hiçbir çatışmanın asla meşru kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Işıkhan, hiçbir kural tanımayan ve katliam boyutuna ulaşan İsrail’in masum sivillere yönelik zulmünün bir an önce sona ermesi gerektiğinin altını çizerek, “Şunu çok iyi bilmeli ki biz her zaman mazlumların ve mağdurların yanında olduk. Adeta bir terör örgütünün refleksiyle kadınlar, “Çocuklar, yaşlılar, engelliler dahil tüm masum sivilleri vahşice ve vahşice hedef alıp katleden tüm zalimlerin karşısında duruyoruz.” dedi.

Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde barış perspektifi ve itidal yönündeki çabalarını kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğini belirten Işıkhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk andan itibaren yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğünü, tüm zamanını buna adadığını söyledi. desteklemeye hazır olduklarını ifade etti.

Bu coğrafyaya barış ve huzurun gelmesini, kanın, acıların ve gözyaşlarının bir an önce son bulmasını istediklerini vurgulayan Işıkhan, Filistinlilere gerek yardım kuruluşları aracılığıyla insani yardım konusunda gerekse de tüm imkanlarıyla destek olmaya devam edeceklerini belirtti. Diplomatik ve hukuki çabalar açısından.

Bakan Işıkhan, bu mağduriyet sona erene kadar her fırsatta ve platformda çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

“EKSİK ÇALIŞMALARIYLA ÜLKEMİZİ BU UZAKLIKLARA GETİRDİK”

Çalışma hayatının çok yönlü ve çok paydaşlı, kapsamı geniş olduğunu belirten Işıkhan, bakanlıkları, sendika ve konfederasyonları, personeli, patronu ve tüm paydaşlarıyla büyük bir aileyi temsil ettiklerini söyledi.

HAK-İŞ’in, kurulduğu günden bu yana yaklaşık yarım asırdır, bu büyük ailede yer alan 21 üyesi sendikası, 800 bini aşkın üyesi ve temsil ettiği değerlerle Türkiye’de değerli bir misyon yürüttüğünü kaydeden Işıkhan, Türkiye sendikal tarihinin sembol örgütlerinden biri olduğunu söyledi. HAK-İŞ, emekçilerin ve emekçilerin temsil edildiği bir konfederasyon olmasının yanı sıra, her zaman vatan ve millet davasının peşinde koşan, Türkiye’nin en kritik dönemlerinde milli iradenin yanında yer alan, vesayet merkezlerine karşı duran, vesayet merkezlerine karşı duran bir sivil toplumdur. mazlumların yanında yer alır. Bir toplumsal kuruluş olduğunu ifade etti.

HAK-İŞ’in kurulduğu 70’li yılların sancılı atmosferinde, hem sendikal mücadelede hem de hak ve özgürlüklerin savunulmasında bir mihenk taşı olduğunu belirten Işıkhan, “Türkiye’nin son 21 yılında Türkiye’de yürütülen faaliyetler, Başta çalışma hayatı olmak üzere hemen her alanda, “Sorumluluğunu kutsal gören HAK-İŞ gibi değerli sivil toplum kuruluşlarımızın reformlarda büyük çabası var. İşçilerimizin, patronlarımızın, kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın özverili çalışmalarıyla ülkemizi bu günlere getirdik ve bu noktalara ulaştık.” dedi.

“SINIRLAMALARI KALDIRDIK”

Son 21 yılda önemli bir mesafe kat ettiklerini, kurdukları sağlıklı ve işleyen bir sosyal diyalog sistemiyle başta işçi-işveren bağları olmak üzere çalışma hayatının tüm paydaşlarını güçlendirdiklerini anlatan Işıkhan, bu sayede şunları söyledi: Her departmanın hakları ve yasaları korunur.

Çalışma barışının sağduyu ve istişare yoluyla sağlanması için önemli düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Işıkhan, şöyle konuştu:

“Attığımız en önemli adımlardan biri 2012 yılında yürürlüğe giren kamu çalışanlarımıza verdiğimiz toplu sözleşme hakkıdır. Ayrıca askeri darbe sonucu oluşan sendikal mevzuatımızı da yeniledik. AB normlarına ve ILO Sözleşmelerine uygun olarak, 29 yıl sonra, 2012 yılında Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile.” Hayata geçirdiğimiz yasal düzenlemelerle örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırdık. Sendikalaşma oranlarını ve sendikalaşmayı kolaylaştırdık, kısıtlamaları kaldırdık. 2013’te yüzde 9,21 olan sendikalaşma oranını 2023’te yüzde 14,76’ya çıkardık. Bu sayı ve oran yeterli “Bugün 2 milyon 421 bin 940 işçi ve herhangi bir sendikaya üye işçi arkadaşımız var. Kaldırdık.” sivil toplum ve sendikalaşma yolundaki engeller. Sendika üyeliğinde büyük zorluk oluşturan noterlik sürecini kaldırarak e-Devlet Sistemine geçtik.”

Işıkhan, Üçlü Danışma Kurulu’nu 5 yıl aradan sonra en son topladıklarını ve çalışma hayatına ilişkin çok önemli konuların gündeme getirildiğini, toplantı sonucunda alt komiteler kurulmasına ve belirli aralıklarla toplanmasına karar verdiklerini belirtti.

“GÜVENLİ ADIMLARLA YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ”

Politikaları oluştururken iş hayatının tüm aktörlerinin yanı sıra HAK-İŞ’in görüşlerinden yararlandıklarını belirten Işıkhan, bu birlik ve beraberliğin gelecekte daha da güçleneceğinin altını çizdi.

Işıkhan, son yıllarda hem ulusal hem de küresel düzeyde yaşanan olay ve sıkıntıların yol açtığı ekonomik manipülasyonlar ve finansal krizlerin paydaşların varlığına daha fazla değer kattığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Tüm dünyayı derinden etkileyen küresel bir salgına, ülkemizin birçok yerinde aynı anda mücadele etmek zorunda kaldığımız yangınlara ve en önemlisi bir gecede 11 ilimizi yerle bir eden dünyanın en büyük depremlerine rağmen, hala istikrarlı bir şekilde büyümeye ve üretmeye devam ediyoruz. Bir yandan maddi kayıplarımızı telafi ediyoruz.” Bir yandan yaralarımızı sarıyoruz, bir yandan da küresel mali krizlere, savaşlara, döviz-enflasyon oyunlarına rağmen güçlü ekonomik altyapımız sayesinde emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı orta vadeli programımız, 12. Kalkınma Planımız ve enflasyonla mücadele yol haritamız. “Bu sadece mevcut sorunlara çözüm olmakla kalmayacak, aynı zamanda ekonominin istikrarlı büyümesine de önemli katkı sağlayacak.”

Işıkhan, Bakanlık olarak işçileri korumak için gerekli tedbirleri almaya devam edeceklerini belirterek, bu kapsamda tüm tarafların ortak mutabakatı ile asgari ücreti işçilerin haklarını koruyacak düzeye yükselttiklerini hatırlattı. İşçiler enflasyona karşı.

“EKLENEN FİYAT ARTMAYA DEVAM EDECEK”

Kamu sektörü toplu iş sözleşmeleri için bağlayıcı olan 2023 Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Sözleşmesi Protokolünü Mayıs ayında HAK-İŞ Konfederasyonu’nun katkılarıyla imzaladıklarını hatırlatan Işıkhan, Çerçeve Protokolü ve imzalanan sektörel toplu iş sözleşmeleriyle şunları kaydetti: Kamuda çalışan işçilerin mali ve sosyal haklarında değerli kazanımlar sağlandı. Ulaşıldığını söyledi.

Devletin çalışma barışının sağlanması ve enflasyonun olumsuz etkilerine karşı personel haklarının korunması konusunda azami çaba gösterdiğini vurgulayan Işıkhan, şöyle konuştu:

“Özellikle şunun altını çizmek isterim ki Türkiye ekonomisi kırılgan, kolay çökecek bir ekonomi değil. Ülkemiz onlarca sıkıntıyı atlattı, hatta onlarca iç ve dış saldırıya maruz kaldığımız yılları rekor büyüme oranlarıyla kapattı. Hiçbir zorluk bizi yolumuzdan alıkoyamaz, bizi yolumuzdan alıkoyamaz. Türkiye, yaptığı dev yatırımlarla, ihracatta kat ettiğimiz ilerlemeyle ve istikrarlı büyümesiyle artık daha büyük ve uzun vadeli hedefler koymuş durumda. Bugün ücretli konfederasyon ve sendikalarımızın da desteğiyle gelecek hedeflerimiz açısından sizlere de büyük sorumluluklar düşüyor. Ülkemize ve çalışma hayatımıza sağladığınız katma değer artarak devam edecek. Buna da inancım tamdır.”

Işıkhan, Bakanlık olarak her türlü çalışmanın sağduyu ve istişare ile yürütülmesine hazır olduklarının altını çizerek, “Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, sendikalarımız, konfederasyonlarımız, personellerimizle el ele vererek bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi. Patronlar, Türkiye’yi her anlamda dünya lideri yapacağız.” “İş hayatında standartları aşarak Türk Yüzyılını birlikte inşa edeceğiz.” söz konusu.

“ÜRETİM VE ÇALIŞMA YÜZYILI YAPACAĞIZ”

Bu yüzyılı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde emek, üretim ve alın teri yüzyılı haline getireceklerini belirten Işıkhan, bunun için işçi temsilcilerinin desteğine, gücüne ve inancına ihtiyaçları olduğunu söyledi.

HAK-İŞ’in 48’inci yılına özel olarak düzenlenen “Cumhuriyet’in 100’üncü Yılı Türkiye Çalışma Hayatı Sempozyumu”nun çalışma hayatına faydalı olacağına dikkat çeken Işıkhan, sempozyumun Türkiye’ye hayırlar getirmesini umdu. ve ulus, özellikle çalışma hayatının tüm yönleri. yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu